Drogen van de eerste autonome bio-ecologische kaswoning in België

De eerste kaswoning is een feit. Deze woning bestaat uit een houtenskeletwoning, overkoepeld door een serre. Deze kaswoning in Rekkem is gebaseerd op het cradle-to-cradle principe en het circulair bouwen. Dat betekent dat er uitsluitend recycleerbare of lokale bio-ecologische bouwmaterialen gebruikt worden. De eigenaars streven naar een autonome energie- en watervoorziening, samen met een minimaal energiegebruik. De glazen buitenhuid creëert een gecontroleerd microklimaat dat toelaat om zelf groenten, fruit en andere voedsel te kweken.

Wat is uniek aan een kaswoning?

Deze kaswoning is volledig autonoom. Ze is dus niet aangesloten op het water-, gas- of elektriciteitsnet. Hoe maken ze dit waar?

  • Regenwater wordt gefiltert, een zwemvijver dient als buffer in droge periodes
  • Electriciteit wordt opgewekt door de zonnepanelen op de serre en opgeslagen in batterijen
  • Verwarmen is amper nodig, de serre zorgt voor een gecontroleerd microklimaat
  • Binnenin bestaat alles uit bio-ecologische en recycleerbare materialen, bij afbraak worden deze volledig gerecupereerd

De woning diende vooraf eerst goed uitgedroogd te worden om een droog klimaat in de woning en binnen de serre te bekomen. Hiervoor werd beroep gedaan op Building Dryer.

bouwdroging autonome kaswoning
eerste autonome kaswoning België

Primeur voor België

In Zweden en Nederland bestaan al soortgelijke constructies, al zijn deze niet bio-ecologisch en autonoom. Voor België is dit een primeur. Dit project dient dan ook als prototype. Het idee kan doorgetrokken worden voor particulieren, bedrijven en gemeenten. Want een kaswoning is niet onbetaalbaar. Een woning van €200.000 zou als kaswoning ongeveer €250.000 kosten. Op lange termijn is de kaswoning wel goedkoper dan een reguliere woning. Net omdat deze niet aangesloten is op het elektriciteitsnet.

Vanaf half januari 2019 nemen Koen en Samia hun intrek in deze autonome, vrijstaande woning met kantoorfunctie, samen met hun gezin. Op bepaalde tijdstippen zal de kaswoning, gelegen in de Murissonstraat in Rekkem, opengesteld worden voor het publiek.  Mooi om te zien!

eerste kaswoning België
Woning bestaat uit een houtskelet

Bij Building Dryer kunt u terecht voor een ruim assortiment aan bouwdrogers, ventilatoren, mobiele verwarming en airco systemen. Start snel met drogen!

Goede raad is goud waard! Wij helpen u graag vooruit!

Contacteer ons vrijblijvend voor gratis advies op maat.

Contacteer ons