Uw bezetting efficiënt drogen? U leest het hier!

Efficiënt drogen van uw bepleistering: de ultieme gids

Een van de belangrijkste aspecten bij de afwerking van een gebouw is het correct drogen van de bepleistering. Dit proces is cruciaal voor een strakke, gladde afwerking en om problemen zoals schimmelvorming te voorkomen. Hier zijn enkele nuttige tips om ervoor te zorgen dat uw bepleistering efficiënt droogt.

Eerste stappen na bepleistering

Het is essentieel om 24 uur na het aanbrengen van de bepleistering te starten met bouwdrogen. Hierdoor kunnen de poriën van de bepleistering sluiten, wat leidt tot een gladde, gelijkmatige afwerking. Dit bespaart de schilder aanzienlijk veel werk bij het voorbereiden van de muren voor het verven. Zonder dit proces kan de bepleistering ruw aanvoelen en meer schuurwerk vereisen.

Schimmelvorming voorkomen

De luchtvochtigheid in een net bepleisterd gebouw is doorgaans ongeveer 80%, omdat de bepleistering vocht afgeeft aan de lucht. Dit, in combinatie met het hoge vochtgehalte in de bepleistering zelf, creëert een perfecte omgeving voor schimmelgroei. Een vierkante meter verse bepleistering bevat maar liefst 8 liter water. Na slechts een paar weken kan dit leiden tot aanzienlijke schimmelvorming. Door bouwdrogers te plaatsen 24 uur na het bepleisteren, kan de luchtvochtigheid binnen enkele dagen van 80% naar 45% worden gebracht, waardoor de kans op schimmelvorming aanzienlijk vermindert.

Het krachtige duo: ventilatoren en bouwdrogers

Bij bouwdroging in woningen raden we aan een combinatie van bouwdrogers en ventilatoren te gebruiken. Ventilatoren zorgen voor luchtstroom door het hele gebouw, wat een gelijkmatige droging garandeert, zelfs in hoeken en randen. Daarnaast versnellen ventilatoren de verdamping met wel 30%. Het gebruik van deze combinatie kan vergeleken worden met het drogen van wasgoed buiten op een winderige dag.

Bouwdroging in de winter

Tijdens de wintermaanden is het belangrijk de temperatuur na het bepleisteren minimaal op 12°C te houden. Dit zorgt voor voldoende verdamping van vocht uit de bepleistering. Bij temperaturen onder de 5°C verdampt bouwmateriaal geen vocht, waardoor de bepleistering geen vocht afgeeft, wat de hechting nadelig kan beïnvloeden. Het kan ook roestvorming veroorzaken aan pleisterdragers en hoekprofielen. Het is daarom raadzaam om elektrisch bij te verwarmen of een mazoutkanon met gescheiden gasafvoer te gebruiken

Tips bezetting drogen

 

Conclusie: wees er snel genoeg bij voor een snelle en financieel aantrekkelijke bouwdroging. Gebruik van bij het begin ventilatoren in combinatie met een bouwdroger, uw muren en portefeuille zullen u dankbaar zijn. Heeft u nog vragen in verband met bouwdroging, neem dan zeker vrijblijvend contact op!

 

Goede raad is goud waard! Wij helpen u graag vooruit!

Contacteer ons vrijblijvend voor gratis advies op maat.

Contacteer ons