Bouwdroger Plaatsen: Optimaliseer uw Bouwproces met Tijdige Bouwdroging

De beslissing om een bouwdroger in te schakelen bij het bouwproces kunnen wij alleen maar toejuichen. Echter, zoals het spreekwoord luidt ‘bezint eer ge begint’, geldt dit ook bij bouwdroging. Dit is namelijk een subtiel proces waar je moet opletten dat je er niet te vroeg en zeker niet te laat aan begint. Zeker bij de chape.

De vroegste fase waarvoor een bouwdroger wordt ingeroepen is wanneer de muren nog te vochtig staan om te kunnen bezetten. Met een bouwdroger kun je dit probleem eenvoudigweg in een week tijd al oplossen. Bij Buildingdryer kan je bouwdrogers huren of kopen mét professioneel advies ter ondersteuning.

BOUWDROGERS BIJ DE BEZETTING

bouwdroger huren

Na de bezetting wacht je best 24 uur om een bouwdroger te plaatsen. Dan kan je er namelijk zeker van zijn dat de bezetting ondertussen is uitgehard. Hoe sneller je dan een bouwdroger plaatst hoe beter. Hoe langer je wacht hoe meer de bezetting zal beginnen “zweten”. Dan loop je het risico dat de bezetting veel grover zal worden en krijg je meer oneffenheden.

Wanneer je 24 uur na het plaatsen bouwdrogers inschakelt, zal de bezetting wel mooi glad blijven en bijgevolg veel minder werk aan de schilder vragen. Ook indien u schimmelvorming wil voorkomen is het van belang dat u niet te lang wacht. Reeds na enkele weken kan er immers al schimmelvorming optreden. Wanneer de bezetting 2 à 3 cm dik is, zal u deze kurkdroog kunnen trekken op een 4-tal weken. In plaats van een jaar te wachten om te schilderen kunt u dan direct beginnen!

De volgende fase is normaal gezien het aanbrengen van de pur isolatie op de betonplaat. Meestal staat deze te vochtig door de pleisterwerken. De toplaag van de betonplaat moet echter kurkdroog zijn anders pakt de pur er niet op. Met een bouwdroger en een paar ventilatoren klaar je deze klus op een kleine week. Je leest er meer over in het artikel over pur isolatie.

VOOR EEN OPTIMALE CHAPEVLOER

vochtmeting

Dit brengt ons bij de chape: wanneer het om een cement chape gaat moet u 7 dagen wachten met bouwdrogen aangezien de cement moet kunnen kristalliseren. Gaat het echter om een Anhydriet chape of vloeichape dan is de gouden regel om te starten met bouwdrogen na 48u. Hoe langer u wacht hoe meer de chape kristalliseert en de poriën dichttrekken. Hierdoor zal u de chape moeilijker droogtrekken. Aangezien de cement moet kunnen kristalliseren. Na 7 dagen mag u dan starten met bouwdroging. Wanneer het om een chape van 6 à 8 centimeter gaat trekken wij deze meestal droog op 6 à 8 weken voor parket. Wanneer u PU vloer (Polyurethaan) gaat leggen moet u hier meestal nog eens 4 weken bij rekenen. Let wel, niet alleen elke bouw op zich, maar ook de omstandigheden zijn telkens weer anders. Soms gaat het sneller soms duurt het langer. Meten is weten is dan ook hier weer de regel. Gebruik daarom een capacitatieve vochtmeter om nauwkeurig de vochtverdeling tot 4cm onder het oppervlak te bepalen.

Heeft u nog verdere vragen inzake bouwdroging, dan helpen wij u graag verder. Neem gerust eens contact op!

Goede raad is goud waard! Wij helpen u graag vooruit!

Contacteer ons vrijblijvend voor gratis advies op maat.

Contacteer ons