​Het verschil tussen condensatiedrogers en adsorptiedrogers

Vaak wordt er bij bouwdroging en ontvochtiging nogal raadselachtig gedaan over de verschillende toestellen die je er voor kan inzetten. Mensen weten niet goed welk type nu het beste bij hun noden aansluit. Of het nu een condensatie- of een adsorptiedroger is, maakt voor hen niet veel uit zolang het maar helpt bij het ontvochtigen van een woning. Er is echter een belangrijk verschil tussen beide toestellen. De omstandigheden van het drogen zijn allesbepalend in je keuze.

DE CONDENSATIEDROGER VOOR ALS HET IETS WARMER MAG

De vaakst gebruikte droger is de condensatiedroger. Hierbij wordt de vochtige lucht over een verdamper van een gesloten koelinstallatie gezogen. Daardoor condenseert het vocht dat in de lucht zit op het gekoeld gedeelte. Dit geeft op zijn beurt waterdamp die dan van het blok loopt en vervolgens wordt opgevangen en afgevoerd via een darm. Wanneer je gebruik maakt van een condensdroger moet je er wel bij onthouden dat je de relatieve luchtvochtigheid niet onder de 40% zal kunnen krijgen. Een probleem is dit zeker niet, want een luchtvochtigheidsgraad van 40% komt overeen met die van een droge kamer. Bijgevolg zijn deze omstandigheden steeds gezond voor mens en dier. De lucht is zo tevens droog genoeg om het proces tot 4 keer te versnellen.

 

Een condensatiedroger heeft wel een omgevingstemperatuur nodig van minimum 12°C om voldoende zijn werk te kunnen doen. Onder de 5°C heeft het geen zin om deze te gebruiken. Hoe kouder de lucht, hoe minder vocht deze immers bevat. Hoe warmer hoe beter dus en wanneer je de ruimte zou verwarmen tot boven de 20°C zou het extra rendement niet opwegen tegenover de extra stookkost. In de wintermaanden wordt er dan ook steeds gewerkt met ondersteunende verwarmers. Deze verwarmingstoestellen zijn speciaal voor dergelijke omstandigheden ontwikkeld.

ADSORPTIEDROGERS VOOR LAGERE TEMPERATUREN

Wanneer het echter te koud is (lager dan 7°C) en er is bovendien geen mogelijkheid voor bij te warmen, noch zijn er constant mensen aanwezig in de te drogen ruimte…wel dan is de adsorptiedroger de geknipte oplossing. Zelfs wanneer de gewenste RV (Relatieve Luchtvochtigheid) tussen de 8% en 35% moet bedragen. Adsorptiedrogers maken gebruik van lithiumchloride en silicagel, dit zijn stoffen die vocht adsorberen. Op een roterend keramisch wiel worden deze stoffen geïmpregneerd. Het hygroscopische of wateraantrekkende materiaal neemt dan het vocht op. De droge vochtvrije lucht wordt vervolgens terug de ruimte ingeblazen. Het gedeelte dat verzadigd is met vocht wordt door een elektroheater verwarmd en via een darm uit de vochtige ruimte geblazen.

 

Een adsorptiedroger wordt bij ons bijvoorbeeld gehuurd wanneer men de vloerplaat langs onder in de kruipkelder wilt isoleren met pur. Hiervoor dient deze plaat kurkdroog te zijn voor hechting. Daar het over het algemeen vochtig is in de kruipkelder wordt deze eerst gedroogd met behulp van een adsorptiedroger.

 

Adsorptiedrogers kan je echter niet overal gaan inzetten. Bij een nieuwbouwwoning kunnen we dit in de meeste gevallen zelfs afraden omdat een te lage luchtvochtigheid in dergelijke gebouwen de kans op krimpscheuren drastisch verhoogt. Bovendien zijn ze tamelijk duur in verbruik door het elektrische verwarmingselement in het toestel. Dit wordt gebruikt om de lucht op te warmen en vergt veel energie. Hieronder ziet u een voorbeeld van een adsorptiedroger:

Heeft u nog vragen rond het type ontvochtiger in uw specifieke situatie? Of wilt u misschien eerder een bouwdroger huren, maar belandde u toevallig op deze pagina? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Goede raad is goud waard! Wij helpen u graag vooruit!

Contacteer ons vrijblijvend voor gratis advies op maat.

Contacteer ons