Archieven en musea

Gecontroleerd klimaat in archieven en musea

Voor de optimale bewaring van stukken in musea, archieven en bibliotheken zijn luchtkwaliteit en temperatuur van het allergrootst belang.

Vochtige, zwoele zomerlucht is uitermate schadelijk voor de bewaring van kostbare goederen, maar droge verwarmingslucht is dat evenzeer.
In onze contreien loopt in de zomer de relatieve luchtvochtigheid vaak op tot maximum 95%. Schimmels voelen zich echter al uitstekend bij een vochtigheid vanaf 70% en dan vooral in stoffige ruimtes. En zeg nu zelf: kan u uw magazijn/bibliotheek/archief microscopisch proper houden? Daarbovenop komt het feit dat er geen eenduidig optimaal klimaat voor alle soorten opslag bestaat, omdat de concrete samenstelling van de materialen steeds anders is.

U kunt onze apparaten huren naar uw eigen behoefte en aanpassen naar de heersende omstandigheden

Luchtbevochtigers

Tijdens de winterperiode dienen uw waardevolle stukken beschermd te worden voor te droge warme lucht. De luchtbevochtigers van Building Dryer kunnen bij zeer droge lucht voor een uitgebalanceerd omgevingsklimaat zorgen waarbij zowel de kostbare goederen als de gasten zich goed voelen. Museabezoekers kunnen een aangename luchtvochtigheid zeker waarderen. Onze mobiele adiabatische luchtbevochtigers, zoals de B250 en B500 zijn voorzien van een radiosensor en kunnen zo zeer flexibel ingezet worden op de meest uiteenlopende locaties. Ze beschermen kostbare kunstvoorwerpen of archiefstukken door een uiterst betrouwbare luchtbevochtiging én luchtreininging.

Luchtontvochtigers

Ook het tegenovergestelde komt vaak voor in ons klimaat. Te vochtige lucht doet uw kostbaarheden beschimmelen of kapot gaan. Hiervoor zijn onze mobiele luchtontvochtigers of bouwdrogers uitermate geschikt. Zij gaan de relatieve luchtvochtigheid onder controle brengen en zorgen voor een constante luchtvochtigheid. Naar uw wens van 25% tot 50%. De ontvochtigers van Building Dryer zijn voorzien van een vochtsensor, die constant aangeeft wat de actuele luchtvochtigheid binnen de ruimte is. Hij slaat dan ook automatisch af wanneer de luchtvochtigheid de gewenste waarde heeft bereikt en weer aan wanneer deze weer overschreden wordt. Zo betaalt u geen cent te veel aan verbruik.

Luchtreiniging haalt micro-organismen uit de lucht

De geurgenerator AirgoPro werkt door middel van actieve zuurstof. De aangezogen omgevingslucht wordt geïoniseerd en zorgt voor een oxiderende afbraak van kleine tot micro-organismen. Schimmels, virussen en bacteriën maken geen schijn van een kans. De propere lucht wordt weer afgegeven aan de omgevingslucht. Uw bibliotheek of museum zal zo na een goede basisreiniging ook echt hygiënisch proper blijven.

Airco’s voor wanneer het echt te heet wordt en verwarmingen voor wanneer het vriest

Wanneer het buiten te warm wordt, 36°C is tegenwoordig niet te gek meer, kunnen de Building Dryer mobiele airco’s ingeschakeld worden. Om bv papier in uw archief te bewaren is er een ideale temperatuur tussen de 20° en 24°C nodig en een relatieve luchtvochtigheid tussen de 25 en 50%. Wordt het warmer dan bindt de lucht zich met vocht, wordt het kouder is er kans op condensvorming. Hiervoor zet u in de zomer onze airco’s in en in de winter gebruikt u verwarmingsapparatuur. Al onze toestellen kunnen voorzien worden van een thermostaat die automatisch aan –en uitschakelt.

Huren is meestal voordeliger wanneer u slechts een tijdelijke tentoonstelling heeft!

Het aankopen van klimaat –en meetapparatuur kan een stevige hap uit uw budget vergen. Voor tijdelijke exposities zijn er onze economische oplossingen in de verhuur: luchtbevochtigers, luchtontvochtigers, geurgeneratoren, luchtreinigingssystemen, verwarmingstoestellen en veel andere klimaatmachines. Bij Building Dryer vinden we voor elk probleem een oplossing, wij denken met u mee en presenteren u klimaat op maat!

Drogen historisch gebouw Bouwdroging bij renovatie historisch gebouw te Antwerpen.

Bouwdrogers en elektrische verwarmingen houden historische materialen veilig tegen aantasting.

Meer Info
kunst bewaren Luchtvochtigheid van kunst is zeer belangrijk

Kunstverzameling beschermen tegen te hoge luchtvochtigheid

Meer Info
Drogers bij een klamme ruimte

Drogen van het Historische Bunkercomplex van provinciedomein RAVERSYDE

Meer Info
ontvochtiger KU LEUVEN KU Leuven

Historische boekencollectie onder de perfecte luchtvochtigheid bewaren

Meer Info
Bouwdroger in museum Koninklijk Museum Midden-afrika

Verbouwen museum terwijl de luchtvochtigheid onder controle moest blijven.

Meer Info
bouwdroger in bibliotheek Plantentuin Meise

De unieke bibliotheek met plantenboeken onder veilige luchtvochtigheid

Meer Info

Goede raad is goud waard! Wij helpen u graag vooruit!

Contacteer ons vrijblijvend voor gratis advies op maat.

Contacteer ons